Tegenwoordig kan iedereen een leuke Powerpoint-presentatie maken. Althans, dat denken we. Maar in de praktijk valt dat nog vaak tegen en zien we presentaties met veel teksten, drukke slides en lay-outs om van te huilen. Gelukkig kun je met een paar simpele ingrepen een presentatie maken die er visueel aantrekkelijk uitziet en die kan bijdragen aan het verhaal dat je presenteert. In deze blog geef ik je daarom een aantal waardevolle tips die kunnen helpen bij het maken van een next-level Powerpoint.

 

Tips 1: Eerst de verhaallijn, dan de slides

Begin altijd met het formuleren van doelstellingen en de verhaallijn en ga vervolgens pas nadenken over het vullen van de presentatie met slides. Je wilt immers een verhaal vertellen en Powerpoint is slechts een hulpmiddel om dat verhaal te ondersteunen. Bovendien kun je de visuele en inhoudelijke keuzes die je vervolgens maakt beter ophangen aan de verhaallijn die je al hebt geformuleerd.

 

Tip 2: Vermijd te veel informatie op een dia

‘Less is more’ luidt het bekende gezegde. Te veel informatie op een slide leidt de aandacht af van wat je wilt vertellen. Een vrijwel lege slide met een paar losse steekwoorden of korte slogan maakt vaak meer indruk dan een slide met veel tekst en afbeeldingen.

Tip 3: Besteed aandacht aan kleurgebruik

Een lay-out met logische kleuren die aansluit op de doelgroep zijn belangrijke factoren voor succes. Kleuren hebben een psychologisch effect op onze gevoelens en emoties. Tijdens het maken van jouw presentatie is het handig om hier bewust mee bezig te zijn. Vermijd het gebruik van te veel verschillende kleuren. Kies liever één hoofdkleur (en mogelijk een tweede kleur en derde sub-kleur), maar niet meer dan dat. Dat maakt de presentatie erg onrustig.

Tip 4: Maak gebruik van mockups in plaats van screenshots

Sceenshots zorgen vaak voor een saaie slide met veel onnodige details. Vaak is het mooier en realistischer om een screenshot te verwerken in bijvoorbeeld een plaatje (mockup) van een mobiel, iPad of laptop.

Tip 5: Visualiseer data met graphics

Wanneer je veel data wilt laten zien in jouw presentatie, dan is het verstandig om dit te visualiseren in een mooie grafiek of visual in plaats van losse tekst op een slide te zetten. Het kost je waarschijnlijk iets meer tijd dit te realiseren, maar de data zullen sneller begrepen worden door jouw publiek.

Tip 6: Wees consistent, houd je aan je huisstijl

Maak jouw presentaties op basis van de bestaande huisstijl voor het bedrijf of de opdrachtgever waarvoor je werkt. Hiermee kom je professioneel over. Dit houdt in dat je gebruik maakt van dezelfde lettertypes, kleuren, iconen, afbeeldingen en eventueel animaties als de overige communicatiekanalen, zoals de website, flyers of brochures.

Tip 7: Maak gebruik van goed leesbare lettertypes

Niets is zo erg als een onleesbare slide. Mensen willen je goed kunnen volgen als ze naar jouw verhaal luisteren. Goed leesbare letters zijn daarbij cruciaal. Maak dus gebruik van grote, duidelijke en strakke lettertypes, zoals deze Google Fonts. Ook mensen achterin de zaal moeten het kunnen volgen.

Tip 8: Beperk het aantal bullets

Kies ervoor om maximaal 8 bullets op een slide te zetten. Meer wordt overzichtelijk. Wissel ook eens af met steekwoorden of verdeel de bullets over 2 slides.

Tip 9: Kies voor rust en voeg ‘lege’ slides toe

Soms kan het heel effectief zijn om met een lege slide en slechts één woord, zin of quote een krachtig verhaal neer te zetten. Wissel drukke slides dus af met rustige slides. Een rustige slide kun je maken door bijvoorbeeld te kiezen voor één achtergrondkleur en een contrasterende kleur tekst (bijvoorbeeld een witte achtergrond met zwarte tekst).

Tip 10: Speel in op emotie met behulp van hoge-resolutie afbeeldingen

Vaak worden teksten in PowerPoint ondersteund met afbeeldingen van slechte kwaliteit. Dit komt al snel amateuristisch over. Gebruik daarom altijd afbeeldingen met de hoogste resolutie.

 

Tip 11: Wees zuinig met het gebruik van animaties

Vaak werken animaties afleidend en maken ze de presentatie onnodig en soms zelfs kinderachtig. Maak enkel gebruik van een animatie als je ergens de nadruk op wilt leggen. Een simpel fade-effect om van de ene naar de andere slide te gaan, is hierbij meer dan voldoende.

Hulp nodig?

Hopelijk heb ik je met deze tips op weg geholpen met maken van jouw eerstvolgende presentatie. Heb je hulp nodig bij het maken van een Powerpoint, dan kan ik je daarbij helpen. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Bronnen: